Fizik İçin Serenad Wolfgang Rössler Boğaziçi Üniversitesi Yayınları
Kuramsal fizik okumaları insanda belli belirsiz bir etki yaratıyor. Çok anlaşılır değil size ne yaptığı ama büyülediği kesin. Dirac,Heisenberg,Fermi,Einstein, Bohr,Feynman...büyük kafalar. 35 başlık altında bu isimlere yoğun atıfla önemli kuramlar hikaye ediliyor. tamamlayıcı okuma yapmak şart yoksa yazarın tüm yakınlaştırma gayretine rağmen matematik ve soyut düşünce, ilgi ve konsantrasyon gerektiriyor.
Atom çekirdeğinden radyoaktif bozunumuna benzer şekilde diyordu Lamaitre evren de bir ilksel atomun bozunumuyla doğmuştur.Bubesnada enerjide ortaya çıkar. Bu enerji kütle çekiminin frenleyici kuvvetine rağmen evrenin genişlemesine yol açar
Kitabın en çarpıcı yorumu bence Parlak yıldızlar ve karanlık madde başlığındaki paragraftır. Yine kopernik devrimi ne benzer bir noktadayız alemin merkezinde değiliz samanyolu'nun çok sayıda galaksiden yalnızca biri. üstelik dünya evrende baskın olan maddeden meydana gelmiyor.
İşte birleştirici okumayla evrenin %5'i sadece bildiğimiz ve parçası olduğumuz madde dünyası. Geri kalanin %27si karanlık madde %69'u karanlık enerjiden oluştuğunu bilmek. Bilinmezliğin karşısındaki silik önemsiz bir leke olmak gibi. An itibariyle bildiklerimiz halen ne karanlık öyle değil mi?